Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 4-10 Μαΐου - Δράσεις από τους Εκπαιδευτές Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής

Τα παιδιά είναι παιδιά… Δεν είναι κινούμενος στόχος...!

4-10 Μαΐου: Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας αφιερωμένη στα Παιδιά

Η τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2015, θα εστιάσει στο θέμα Παιδί και Οδική Ασφάλεια. Στόχος είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες παιδικές ζωές και να ενισχυθεί η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών.

Η Ευρώπη διαθέτει την πιο προχωρημένη νομοθεσία και τις ασφαλέστερες
υποδομές σε σύγκριση με τις άλλες Ηπείρους. Κι όμως, πάνω από 15.000 νέοι κάτω των 20 ετών χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο Ευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο.

Σε όλες της παραμέτρους που αφορούν την οδική ασφάλεια των παιδιών, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία Ευρωπαϊκή θέση ή ανάμεσα στους τελευταίους. Ενδεικτικά, για τα έτη 2010-2012, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση σε θανάτους παιδιών που επέβαιναν σε αυτοκίνητα αναλογικά με τον πληθυσμό της, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου!

Πρόγραμμα Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια και τα Παιδιά
Η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων Εκπαιδευτών Οδηγών Αττικής (ΣΕΣΕΟΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και με εθελοντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται με το φλέγον θέμα της ασφάλειας στους δρόμους, διοργανώνει ένα πρόγραμμα δράσεων σε σχέση με τα παιδιά.

Οι δράσεις αυτές θα κορυφωθούν την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 4-10 Μαΐου με στόχο να δημιουργήσουμε μαζί με όλους τους φορείς, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε μια ολιστική παρέμβαση για το θέμα που προτιθέμεθα να πραγματοποιήσουμε.

Παράλληλα θα συμμετέχουμε σε δράσεις, εθελοντικών φορέων, παρέμβασης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για το φλέγον αυτό θέμα της οδικής ασφάλειας, το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην χώρα μας.

Οι δράσεις που έχουμε αποφασίσει είναι:
- Όλον τον Μάη και κύρια την εβδομάδα 4-10 Μαΐου, όλα τα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα θα έχουν επικολλημένη αφίσα με το λογότυπο Τα παιδιά είναι παιδιά… Δεν είναι κινούμενος στόχος...!
- Για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Θα πραγματοποιούμε δωρεάν ειδικά μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε όλους τους ανήλικους παραβάτες του ΚΟΚ και θα τους παρέχουμε πιστοποίηση επάρκειας, ως αναμορφωτικό μέτρο για τον επιμελητή, ή το δικαστήριο.
- Καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς θα γίνονται παρεμβάσεις από εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής, σε Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής με μαθήματα ανά ηλικιακή ομάδα.
- Θα ανεβάσουμε στο Internet, on line εφαρμογή για την αξιολόγηση γνώσεων για κάθε ηλικιακή ομάδα, με έπαθλο ένα ποδήλατο ανά σχολική μονάδα για τον μαθητή ή μαθήτρια που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα!
- Θα πραγματοποιούνται μαθήματα κυκλοφοριακής συμπεριφοράς από Εκπαιδευτές Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην ευέλικτη ζώνη σε Δημοτικά και Λύκεια.
- Θα γίνονται μαθήματα ποδηλάτου στις πίστες εκπαίδευσης μοτοσικλέτας υποψηφίων οδηγών, συγκεκριμένες ώρες, για όσα παιδιά θελήσουν.
- Θα πραγματοποιήσουμε 4 Βιωματικά σεμινάρια για τον απεγκλωβισμό μαθητών από λεωφορείο που έχει ξεσπάσει φωτιά.
- Στην διάρκεια της βδομάδας 4-10 Μαΐου, θα πραγματοποιήσουμε βόλτα στην πόλη μαζί με τους Δημάρχους με θέμα: Βασικές αρχές επιβίωσης πεζού στην πόλη μας. Τι πρέπει άμεσα να γίνει(;)
- Θα διοργανώνουμε ημέρες ποδηλάτου με τεστ αξιολόγησης γνώσεων και δεξιοτήτων ποδηλάτου στα Σχολειά.
- Για όλο το χρόνο θα διοργανώνουμε, ανά δήμο, εσπερίδες με θέμα: Εσπερίδες Οδικής Ασφάλειας με στόχο την ασφαλής μετακίνηση των παιδιών και την χρήση παιδικών καθισμάτων. Μετά από κάθε εσπερίδα θα γίνεται κλήρωση για ένα παιδικό κάθισμα προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου